• 0 536 240 30 30 - 0 414 313 62 17
  • doguper.ybk@gmail.com

İskele Kurulum Elemanı

14/09/2020
|

İskele Kurulum Elemanı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Yeterlilik Kodu: 12UY0056-3
Tanım: İş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan, kurulması gerekli iskeleyi, mevcut şartname, yönetmelik ve montaj planlarına göre, iklim şartlarını göz önüne alarak; kullanıcılar, üçüncü şahıslar ve çevre şartlarını da gözeterek işverenin konu ile ilgili tüm direktiflerine uygun olarak kuran, uzun süreli kullanımlar sırasında periyodik kontrolünü yapan, iş bitiminde aynı koşullarla iskeleyi söken ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişidir.


Tecrübe Önşartı: Tecrübe şartı yoktur.


Eğitim Önşartı: Diploma ön şartı yoktur.


Kurs Önşartı: Kurs önşartı yoktur.


Belgenin Geçerlilik Süresi : 5 yıldır. İskele kurulum elemanı fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılır. İlk belge verildiği tarihten itibaren 10 yıl sonra ise tekrar yazılı ve uygulama sınavına girmek mecburidir.
Çalıştığını belgeleyemeyenler uygulama sınavına alınır ve başarılı olanların belgesi 5 yıllığına daha uzatılır. İlk belge verildiği tarihten itibaren 10 yıl sonra ise tekrar yazılı ve uygulama sınavına girmek mecburidir.


Başarı Notu: Yazılı sınavlarda A1-İş Güvenliği Bilgisi yeterlilik biriminden en az 15 adet ve A2-Meslek Bilgisi yeterlilik biriminden en az 40 adet olmak üzere toplam 55 adet çoktan seçmeli soru sorulur ve başarı notu en az %60 olmalıdır.


Uygulama sınavında adaya ustalığını göstereceği bir iskele projesi verilir ve başarı notu en az %80 olmalıdır.


Teorik ve uygulama sınavının her ikisinden de başarılı olma şartı aranır. Sınavların herhangi bir bölümünden başarısız olan kişi bir yıl içinde başarısız olduğu bölümden yeniden sınava girebilir. Bir yıl içerisinde bu hakkını kullanmadığı takdirde yeniden her iki sınava da girmek zorundadır.
Bölümlerin herhangi birinden iki defa başarısız olan kişilerin tekrar sınava girebilmesi için sınavda başarısız olduğu bölüm/konularla ilgili eğitim alması tavsiye edilir.

İskele Kurulum Elemanı